Boeuf Strogonow, bliny, pierogi… czyli kuchnia w Rosji
Kuchnia rosyjska łączy w sobie kultury Azji i Europy, a obecnie znajdziemy w niej wpływy kultury słowiańskiej, azjatyckiej, niemieckiej, francuskiej oraz tatarsko-mongolskiej. W kuchni rosyjskiej dominuje smak słodko kwaśny, a jego najlepszym przykładem może być kapuśniak, występujący w wielu odmianach- z cebulą, mięsem, z sokiem jabłkowym i sokiem z kapusty. Najbardziej charakterystycznymi potrawami tej kuchni są pierogi i bliny, mięsny Boeuf Strogonow, zupa Solianka oraz uzbecki płow. Na całym świecie największa popularnością cieszą się takie potrawy jak: barszcz bitki Skobielewa, kotlet pożarski, masło i zupa z raków, kulebiak i chrust.
Sławą ciesza się także przekąski i kawior. No najbardziej pożądanych przekąsek należy sałatka z siekanych warzyw i mięsa, obficie polana śmietaną oraz sałatka śledziowa z warzywami. Jako danie główne serwuje się wołowinę przykrytą serem żółtym i polędwica przyprawiana ziołami. Rosjanie potrawy chętnie popijają wódką, ale również piwem.
Popularny jest również napój sporządzany z wody lub słabego wina, z dodatkiem miodu, melasy, cukru, przypraw i soków.