Indie w gębie!
Kuchnia indyjska charakteryzuje się niezastąpionym smakiem orientalnych przypraw. Do dań indyjskich dodaje się ogromną ilość suszonych przypraw, takich jak: goździki, koper, imbir, gałka muszkatołowa, koper i papryka chili.
Potrawy hinduskie są ostre, albo bardzo ostre. Dania z południa różnią się ostrością smaków od tych, które spotykamy na południu.
Na południu jada się zwykle potrawy wegetariańskie, na północy zaś mięsne. W Indiach ogromny wpływ na to, co się jada, mają wierzenia religijne.
Oddziaływanie na siebie różnych religii i kultur, pozwoliło na stworzenie niepowtarzalnych smaków regionalnych kuchni indyjskich. Na kuchnię północy wpłynął głównie islam.
W kuchni tego regionu najbardziej popularne są podpłomyki. Kuchnia północna bogata jest w potrawy z baraniny, drobiu i koziny.
Na południową kuchnię wpłynął religijny zakaz spożywania mięsa, dzięki czemu rozwinęła się tam kuchnia wegetariańska. Podstawę wyżywienia stanowi tam ryż, a główną przyprawą jest curry.
Kuchnia południowa jest bardzo ostra, dlatego też posiłek kończy się ryżem z dodatkiem jogurtu, aby załagodzić ostrość dań.
zdrowiuskie.pl